Πρέπει να καταναλώνουμε light προϊόντα;

Τα τελευταία χρόνια οι βιομηχανίες τροφίμων παράγουν προϊόντα με χαμηλότερη θερμιδική αξία, τα λεγόμενα light, για άτομα που προσέχουν τη σιλουέτα τους και βρίσκονται σε προσπάθεια μείωσης του σωματικού βάρους.

Κατά καιρούς τα light προϊόντα έχουν κατηγορηθεί είτε ότι είναι επικίνδυνα είτε παραπλανητικά για τους καταναλωτές. Τελικά ποια είναι η αλήθεια και πόσο αποτελεσματικά είναι;

Είναι επικίνδυνα τελικά τα light προϊόντα;

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Τα light προϊόντα είναι χαμηλότερα σε θερμίδες και στα πλαίσια μια υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής λειτουργούν βοηθητικά στην απώλεια βάρους. Είναι σημαντικό, όμως, να γνωρίζουμε ότι η ένδειξη light στη συσκευασία των προϊόντων δε σημαίνει ότι δεν έχουν θερμίδες και άρα μπορούμε να τα καταναλώνουμε σε αλόγιστες ποσότητες.

Οι περισσότεροι καταναλωτές πέφτουν ακριβώς σε αυτή την παγίδα, καταναλώνουν περισσότερο προϊόν εφησυχασμένοι ότι επειδή είναι light δεν παχαίνει. Έτσι, στην πραγματικότητα η θερμιδική πρόσληψη δεν είναι χαμηλότερη από ότι αν είχαν καταναλώσει σε φυσιολογικές ποσότητες το ίδιο «κανονικό» προϊόν.

Όσον αφορά την επικινδυνότητα των light προϊόντων, αυτή εξαρτάται από τα συστατικά και τα συντηρητικά που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά την παρασκευή τους. Γενικότερα, καλό είναι να διαβάζουμε πάντα τις ετικέτες τροφίμων πριν αγοράσουμε οποιοδήποτε προϊόν, καθώς παρέχουν σημαντικές πληροφορίες, σχετικά με τη σύσταση του τροφίμου, και αυτή δεν αφορά μόνο τη θερμιδική τους αξία.

Στην Ergobiology μπορούμε να σας δώσουμε συμβουλές ή να δημιουργήσουμε για εσάς εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση