Μεταβολική ευελιξία

Καύση λίπους, απώλεια βάρους, ευεξία με φυσικό-ασφαλή τρόπο και βελτίωση δεικτών υγείας

H μεταβολική ευελιξία είναι η ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να χρησιμοποιεί και να αξιοποιεί κατάλληλα τα αποθέματα λίπους και υδατανθράκων ανάλογα με τη διαθεσιμότητά τους. Είναι ένας “έξυπνος” και ασφαλής τρόπος να “ξυπνήσετε” το μεταβολικό σας ρυθμό και να “αναγκάσετε” το σώμα να διαχειριστεί τα αποθέματα λίπους υπέρ σας. Δεν περιορίζεται σε μια ακόμη δίαιτα που μειώνει την πρόσληψη τροφής. Αντιθέτως, μέσω μεθοδευμένων-προσωποποιημένων προγραμμάτων διατροφής και άσκησης, προάγει την καύση λίπους και αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας με απόλυτα φυσικό τρόπο. Ταυτόχρονα, βελτιώνονται δείκτες υγείας, όπως χοληστερίνη, σάκχαρο, υπέρταση κ.α.
Αποκτώντας μεταβολική ευελιξία, μπορείτε να ρυθμίσετε το βάρος σας με έναν πιο βιώσιμο και μακροπρόθεσμο τρόπο, χωρίς στερήσεις και εξαντλητική προπόνηση.
Οι περισσότερες δίαιτες και τα προγράμματα άσκησης που κυκλοφορούν στην αγορά δεν σας βοηθούν να πετύχετε τους στόχους σας γιατί είναι γενικευμένα και όχι προσωποποιημένα.

Αν μπορούσαμε να δώσουμε σε κάθε άτομο την κατάλληλη ποσότητα άσκησης και διατροφής, ούτε περισσότερη-ούτε λιγότερη, τότε θα είχαμε βρει τον ασφαλέστερο τρόπο για να εξασφαλίσουμε την υγεία του.
Ιπποκράτης

Για να σας βοηθήσουμε όσον το δυνατόν καλύτερα, θα πρέπει πρώτα να σας γνωρίσουμε.

  • Βήμα 1ο: Ανάλυση του μεταβολικού προφίλ:

    Αποτελείται από τη μέτρηση του μεταβολισμού ηρεμίας και τον εργομετρικό έλεγχο. Η μέτρηση πραγματοποιείται με το πλέον εξελιγμένο εργοσπιρόμετρο της κορυφαίας εταιρείας Medgraphics, το οποίο αναλύει το μεταβολικό ρυθμό μέσω της αναπνοής. 

    Η συγκεκριμένη ανάλυση μας δίνει την αναλογία κατανάλωσης οξυγόνου από την εισπνοή και της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα κατά την εκπνοή και έτσι μας επιτρέπει να δούμε με ακρίβεια πόσες θερμίδες χρησιμοποιεί το σώμα σας ανά πάσα στιγμή (ηρεμία και άσκηση). Επιπλέον, μας δείχνει από πού προέρχεται η καύση αυτών των θερμίδων, δηλαδή από τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες ή το λίπος (ποιότητα καύσεων). 

    Όλη αυτή η πληροφορία που αντλούμε από τη συγκεκριμένη μέτρηση, μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε λεπτομερώς τις ενεργειακές απαιτήσεις του οργανισμού σας και τις ανάγκες του σε μακροθρεπτικά συστατικά, τόσο στην ηρεμία όσο και κατά τη διάρκεια της άσκησης.

  • Βήμα 2ο: Ανάλυση σύστασης σώματος:

    Για να έχετε πλήρη εικόνα του σώματός σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε από τι αποτελείται το βάρος σας, δηλαδή από πόσο λίπος και πόση άλιπη μάζα (μυϊκός ιστός, υγρά, σκελετός). Ακόμα πιο σημαντικό, όμως, για την υγεία σας είναι να γνωρίζετε ποιος είναι ο δικός σας βιότυπος-σωματότυπος, δηλαδή ποια είναι η κατανομή του λίπους στο σώμα σας. 

    Η ανάλυση της σύστασης του σώματος περιλαμβάνει μέτρηση βάρους, ύψους, μέτρηση με δερματοπτυχόμετρο, το οποίο μετράει το υποδόριο λίπος, μέτρηση περιφέρειας μέσης και περιφέρειας ισχίων, η οποία αποτελεί σημαντικό εργαλείο εύρεσης του προσωπικού σας βιότυπου-σωματότυπου. Από τις μετρήσεις προκύπτουν ο προσωπικός σας δείκτης μάζας σώματος (BMI), το συνολικό ποσοστό του σωματικού λίπους και ο φαινότυπός σας.

    Όλη αυτή η πληροφορία μας επιτρέπει να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το σώμα σας, έτσι ώστε να θέσουμε τους ιδανικούς στόχους για εσάς, είτε για απώλεια λίπους, είτε για αύξηση μυϊκού όγκου είτε για ρύθμιση μεταβολικών δεικτών και υγείας. 

  • Βήμα 3ο: Βιοκινητικός έλεγχος:

    Μέσω ειδικών δοκιμασιών και εξοπλισμού, αναλύεται με ακρίβεια το εύρος κίνησης των αρθρώσεων, καθώς και η ελαστικότητα και η δύναμη των μυών. Έχει αποδειχθεί ότι με την πάροδο του χρόνου, η μείωση της ελαστικότητας των ιστών και η δυσκαμψία των αρθρώσεων, μειώνει την απόδοση σε ADLs (εκτέλεση των Δραστηριοτήτων Καθημερινής Ζωής), γεγονός που οδηγεί στη μείωση της ποιότητα ζωής και σε πρόωρη ανατομική γήρανση. Ο παραπάνω έλεγχος αποτελεί ένα σπουδαίο εργαλείο πρόληψης και αποκατάστασης, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα μέσω εξατομικευμένης άσκησης, να βελτιώσουμε μυϊκές ανισορροπίες και τη στάση του σώματος αλλά και να μειώσουμε το χρόνιο πόνο.

  • Βήμα 4ο: Αξιολόγηση αιματολογικών εξετάσεων:

    Λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένους δείκτες των πρόσφατων αιματολογικών σας εξετάσεων, έχουμε μια σαφή εικόνα για το βιοχημικό και ορμονικό σας προφίλ.

  • Βήμα 5ο: Καταγραφή πλήρους ιστορικού:

    Είναι χρήσιμο, για να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε στο μέγιστο, να γνωρίζουμε τυχόν ιατρικές υποδείξεις, τον τωρινό τρόπο ζωής σας (βιορυθμός, διατροφικές συνήθειες και προτιμήσεις, τρόπος εκγύμνασης εφόσον υπάρχει), καθώς και το ιστορικό του βάρους σας. 

Ολοκληρώνοντας τις παραπάνω διαδικασίες αξιολόγησής σας: της ανάλυσης του μεταβολικού προφίλ, της σωματικής σας σύστασης, του βιοκινητικού ελέγχου, της αξιολόγησης των αιματολογικών σας εξετάσεων και της καταγραφής του πλήρους ιστορικού σας, θα είμαστε σε θέση να σας γνωστοποιήσουμε την μεταβολική σας ταυτότητα και να σχεδιάσουμε για εσάς ένα προσωποποιημένο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης. 

Θα γνωρίζουμε επ’ ακριβώς ποια είναι η κατάλληλη σύσταση της διατροφής για εσάς, ποια η ιδανική συχνότητα και αναλογία των γευμάτων σας, ενώ δε θα κυριεύστε πλέον από το αίσθημα της πείνας και της στέρησης. Ταυτόχρονα, θα γνωρίζετε πόσο συχνά, σε ποια ένταση και ποια διάρκεια να αθλείστε για να μεγιστοποιήσετε τους προσωπικούς σας στόχους, καθώς και ποιο είναι το κατάλληλο ασκησιολόγιο για να βελτιώσετε τυχόν μυοσκελετικές ανισορροπίες (συνταγογράφηση άσκησης).

Απώτερος σκοπός μας είναι να αποκτήσετε και να διατηρήσετε εφ’ όρου ζωής ένα νέο υγιές βάρος και να αλλάξετε τους παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξησή του, ενεργοποιώντας και «επαναπρογραμματίζοντας» τον μεταβολισμό σας μακροπρόθεσμα.