Προπόνηση ενδυνάμωσης: Γιατί είναι σημαντική

personal-training-γυμναστήριο

Με την πάροδο των χρόνων, η προπόνηση ενδυνάμωσης είναι πολύ σημαντική, καθώς η μυϊκή μάζα στο σώμα μας συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα η ισχύς, η δύναμη και οι ανατομικές δυνατότητες του οργανισμού μας να φθίνουν. Η σαρκοπενία, λόγω ηλικίας, ξεκινάει νωρίτερα από όσο μπορεί να πιστεύετε, συνήθως στα 35 έτη με έναν ρυθμό της τάξης του 1-2% ανά έτος για έναν τυπικό άνθρωπο. Μετά τα 60 έτη, αυτός ο ρυθμός αυξάνεται στο 3% ανά έτος.

Ο ρυθμός απώλειας μπορεί να είναι ήπιος, μέτριος ή σοβαρός, αναλόγως το άτομο. Αλλά, σε γενικές γραμμές ένας ενήλικας που δεν γυμνάζεται τακτικά, μπορεί να χάσει από 4-6 κιλά μυϊκού ιστού ανά δεκαετία. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται αυτήν την απώλεια στη ζυγαριά, γεγονός που σημαίνει ότι το σώμα έχει αντικαταστήσει αυτό το βάρος με λιπώδη ιστό.

Με πολύ απλά λόγια έχει αλλάξει η σύσταση του σώματος!

Οι μυϊκές ίνες ταχείας συστολής, υπεύθυνες για τη δύναμη και την εκρηκτικότητά μας, μειώνονται με μεγαλύτερο ρυθμό από τις μυϊκές ίνες βραδείας συστολής, που σημαίνει ότι όχι μόνο χάνουμε τη δύναμή μας αλλά γινόμαστε και πιο αργοί.

Οι αδύναμοι μύες σηματοδοτούν απώλεια της ανεξαρτησίας μας μακροπρόθεσμα, καθιστώντας μας ανήμπορους και μη λειτουργικούς στην καθημερινότητά μας, όπως να περπατήσουμε, να ψωνίσουμε, να καθαρίσουμε, ακόμα και να ντυθούμε. Αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στην προσπάθεια του οργανισμού να επανέλθει από έναν τραυματισμό ή κάποια ασθένεια. Ακόμα, συμβάλλουν στην απώλεια ισορροπίας όταν κινούμαστε, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και όταν απλά περπατάμε ή κάνοντας απλές κινήσεις της καθημερινότητας π.χ κάθισμα ή προσπάθεια να σηκωθούμε από το κρεββάτι.

Με την έλλειψη της άσκησης, τα μιτοχόνδρια – τα «ηλεκτρικά εργοστάσια» που παράγουν ενέργεια στα κύτταρά μας – μειώνονται τόσο σε αριθμό όσο και σε λειτουργικότητα. Παρομοίως, οι νευροδιαβιβαστές που απαρτίζουν τις μυϊκές ίνες για να μπορούν αυτές να εκτελούν τις διάφορες κινήσεις, αρχίζουν να υπολειτουργούν και αυτές.

Ενώ θα ήταν βολικό για τον καθένα μας να αποδίδει αυτές τις αλλαγές στο σώμα του στην ηλικία, η αχρησία του μυϊκού ιστού λόγω της έλλειψης άσκησης, παίζει πολύ σπουδαιότερο ρόλο από όσο νομίζετε. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η προπόνηση ενδυνάμωσης και η κατάλληλη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά ώστε να αντιστραφούν αυτοί οι παράγοντες και να αποκατασταθεί η μυϊκή λειτουργικότητα.