Υπογλυκαιμία: Συμπτώματα – Αίτια – Αντιμετώπιση

Ως υπογλυκαιμία χαρακτηρίζεται η κατάσταση κατά την οποία η γλυκόζη στο αίμα μειώνεται σημαντικά, σε βαθμό που προκαλεί διάφορα ανεπιθύμητα συμπτώματα. Η υπογλυκαιμία δεν αντιστοιχεί σε μια συγκεκριμένη τιμή γλυκόζης στο αίμα καθώς κάθε οργανισμός παρουσιάζει διαφορετική ανοχή και ευαισθησία. Συνήθως, όμως, σε μια τέτοια κατάσταση η γλυκόζη αίματος είναι  < 70mg/dl.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η γλυκόζη είναι σάκχαρο που κυκλοφορεί στο αίμα μας και αποτελεί τη μοναδική τροφή του εγκεφάλου μας. Καθώς ο εγκέφαλός μας είναι ένα όργανο που δεν μπορεί να αποθηκεύσει ενέργεια και το μοναδικό του καύσιμο είναι η γλυκόζη, όταν αυτή ελαττώνεται σημαντικά, ο εγκέφαλός μας νιώθει ότι απειλείται από έλλειψη ενέργειας και για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση εξοικονομεί ενέργεια. Έτσι, τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας είναι η απότομη μείωση ενέργειας, ζαλάδα, πονοκέφαλος, αίσθημα πείνας ή ανάγκης για γλυκό ή γενικά υδατάνθρακες, νευρικότητα, έντονη εφίδρωση, έλλειψη συγκέντρωσης, σύγχυση, προβλήματα μνήμης.

Ποια είναι τα αίτια;

Η υπογλυκαιμία προκαλείται είτε από ανεπαρκή εφοδιασμό του οργανισμού με γλυκόζη διατροφικά είτε λόγω ταχύτερης απομάκρυνσής της από το αίμα.

Ο οργανισμός έχει ανεπάρκεια γλυκόζης όταν βρίσκεται σε παρατεταμένη ασιτία, όταν η απορρόφησή της στο έντερο δεν είναι καλή και όταν η σύνθεσή της στον οργανισμό είναι μειωμένη λόγω άλλων καταστάσεων οι οποίες προκαλούν εξάντληση στις αποθήκες ενέργειας του οργανισμού. Επίσης, μπορεί να προκαλείται από χρόνιες ηπατικές νόσους (π.χ ηπατίτιδα, κίρρωση).

Η αυξημένη απομάκρυνση της γλυκόζης από την κυκλοφορία μπορεί να συμβαίνει λόγω αυξημένων τιμών ινσουλίνης στο αίμα (υπερινσουλιναιμία) και λόγω έντονης σωματικής δραστηριότητας όπου ο οργανισμός χρησιμοποιεί την γλυκόζη ως ενέργεια. 

Πως αντιμετωπίζεται;

Για να αποφεύγονται τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας θα πρέπει να φροντίζει κανείς να εφοδιάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον οργανισμό με ενέργεια, δηλαδή τροφή. Τα μικρά και συχνά γεύματα διατηρούν σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα αποφεύγοντας τις έντονες αυξομειώσεις.

Νιώθετε, λοιπόν, ότι θέλετε γλυκό κάποιες ώρες της ημέρας αλλά θέλετε να προσέξετε τη διατροφή σας και θέλετε να αποφύγετε τα γλυκά?

Αυτό σημαίνει ότι το σάκχαρό σας στο αίμα μειώθηκε και ο εγκέφαλος, σας στέλνει σήμα για να του δώσετε το καύσιμό του. Όπως ανάβει κόκκινο λαμπάκι στο αυτοκίνητό σας όταν η μηχανή χρειάζεται βενζίνη. Βάλτε φρένο στην υπογλυκαιμία εντάσσοντας στα σνακ σας φυσικά αποξηραμένα φρούτα

Καλή πηγή φυσικών σακχάρων, αλλά και πλούσια σε φυτικές ίνες, μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του εγκεφάλου σε γλυκόζη για αρκετή ώρα καταπολεμώντας την ανίκητη επιθυμία σας για κατανάλωση ζάχαρης.

 Συνδυάστε τα με λίγους ξηρούς καρπούς που είναι πηγή καλών λιπαρών και δημιουργήστε ένα εύκολο, νόστιμο και υγιεινό σνακ.

Επικοινωνήστε μαζί μας και ενημερωθείτε για τα εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής βασισμένα στις ανάγκες σας.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση