Μήπως έχετε φυσιολογικό βάρος αλλά είστε μεταβολικά παχύσαρκοι;

metavoliki-paxusarkia

Ένα συχνό φαινόμενο που αγνοούμε… Η σπλαχνική παχυσαρκία, γνωστή ως «κουλούρα» ή κλινικά ως κεντρική παχυσαρκία, είναι η συσσώρευση λίπους γύρω από τα σπλάχνα και στο εσωτερικό των ενδοκοιλιακών οργάνων που προκαλεί αύξηση της κοιλιακής περιφέρειας. Το σπλαχνικό λίπος βρίσκεται ανάμεσα στα εσωτερικά όργανα και τον κορμό, σε αντίθεση με το υποδόριο λίπος που βρίσκεται κάτω από το δέρμα και το ενδομυϊκό λίπος που παρατηρείται εντός των σκελετικών μυών.

Το υπερβολικό λίπος που εντοπίζεται κάτω από το κοιλιακό δέρμα και στο εσωτερικό της κοιλιάς, αποτελεί ένδειξη κινδύνου για παθολογικές και εκφυλιστικές καταστάσεις, ενώ σε σύγκριση με το υποδόριο λίπος στα ισχία και στα κάτω άκρα, είναι πιο «επικίνδυνο» για την υγεία, την απόδοση του μεταβολισμού και τη μακροζωία.

Το σπλαχνικό λίπος θεωρείται ένα ενδοκρινές όργανο το οποίο παράγει κάποιες φλεγμονώδεις ουσίες που ονομάζονται «κυτταροκίνες». Οι κυτταροκίνες προκαλούν μια συστημική φλεγμονή στον οργανισμό που δρα αρνητικά στον μεταβολισμό του σακχάρου (ινσουλινοαντίσταση) και των λιπιδίων (υπερβολική συσσώρευση λίπους) και συνεπώς αυξάνει των κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.

Είμαι Μεταβολικά Παχύσαρκος;

Μια απλή μέθοδος υπολογισμού του σπλαχνικού λίπους είναι η μέτρηση της κοιλιακής περιφέρειας (δηλαδή της περιφέρειας της κοιλιάς στο ύψος του ομφαλού, σε όρθια στάση και με τους κοιλιακούς μύες χαλαρούς). Η κοιλιακή περιφέρεια είναι βασική επιστημονική παράμετρος για την αξιολόγηση των υπέρβαρων ατόμων και όχι μόνο.

Ακόμα και άτομα με φυσιολογικό βάρος μπορεί να έχουν αυξημένη κοιλιακή περιφέρεια, γεγονός που υποδεικνύει βιοχημική-μεταβολική παχυσαρκία.

Την τελευταία 20ετία παρατηρήθηκε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι παχύσαρκοι βάσει της αναλογίας βάρους-ύψους, μα ωστόσο, ακριβώς όπως οι παχύσαρκοι, εμφανίζουν προδιάθεση για διαβήτη τύπου 2, υπερτριγλυκεριδαιμία και πρώιμες καρδιαγγειακές βλάβες. Για αυτό τα άτομα αυτά ονομάστηκαν μεταβολικά παχύσαρκοι φυσιολογικού βάρους, MONW (Metabolically Obese Normal-Weight) και βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η κεντρική συσσώρευση λίπους στο σώμα τους, δηλαδή αυξημένη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς και γύρω από τα ζωτικά όργανα.

Επομένως, το να γνωρίζετε μόνο το σωματικό σας βάρος και να μετράτε την παχυσαρκία μόνο με τον BMI δεν αρκεί για την υγεία σας. Με αυτόν τον τρόπο, έναν άνθρωπο που έχει φυσιολογικό βάρος αλλά ανήκει στην κατηγορία TOFI (Thin on the outside, Fat on the inside) θα τον θεωρούσε κανείς υγιή, ενώ μπορεί να εμφανίζει τις ίδιες μεταβολικές διαταραχές με έναν παχύσαρκο. 

Θα πρέπει, λοιπόν, η προσοχή σας να στραφεί περισσότερο προς τη σωματική σας σύσταση και ειδικά προς τη χρήση της κοιλιακής περιφέρειας, παρά στον αριθμό που βλέπετε σε μια ζυγαριά.

Η τιμή της κοιλιακής περιφέρειας δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 98cm για τους άντρες, ενώ μια τιμή πάνω από τα 102cm υποδεικνύει αναμφίβολα υψηλό παράγοντα καρδιολογικού και μεταβολικού κινδύνου. Αντίστοιχα, οι γυναίκες θα πρέπει να διατηρούν την κοιλιακή τους περιφέρεια μικρότερη από 85cm, ενώ μια τιμή πάνω από 88cm αποτελεί από μόνη της υψηλό προγνωστικό κίνδυνο.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να αξιολογήσουμε το μεταβολισμό και τη σωματική σας σύσταση

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση