Μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου (VO2MAX): Ο πιο αξιόπιστος δείκτης φυσικής κατάστασης

ergometrikos-elegxos-ergobiology

Σύμφωνα με το American College of Sports Medicine (ACSM), η καρδιοαναπνευστική ικανότητα είναι η δυνατότητα δυναμικής άσκησης, μέτριας έως υψηλής έντασης, που περιλαμβάνει μεγάλες μυϊκές ομάδες για παρατεταμένες χρονικές περιόδους (τρέξιμο, κωπηλασία, ποδηλασία, κολύμβηση κ.λπ.).

Μια από τις πιο σημαντικές παραμέτρους αξιολόγησης είναι η VO₂ max ή αλλιώς η μέγιστη κατανάλωση (ή πρόσληψη) οξυγόνου. Είναι ένας πολύ σημαντικός δείκτης εργομετρικής αξιολόγησης, για το πόσο καλά η καρδιά και οι πνεύμονες δουλεύουν για να μεταφέρουν οξυγόνο και ATP (ενέργεια) στους εργαζόμενους μύες. Το φύλο σας, τα γονίδια, καθώς και ο όγκος και η ποιότητα της προπόνησης παίζουν σημαντικό ρόλο.

Το τεστ μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου (Vo2max), θεωρείται ο καλύτερος δείκτης καρδιαγγειακής ικανότητας και αερόβιας αντοχής. Είναι κατάλληλο για ευρύ φάσμα ατόμων, από μέτρια ασκούμενους έως επαγγελματίες αθλητές.

Η συγκεκριμένη παράμετρος της εργομετρικής αξιολόγησης μπορεί να δώσει στους προπονητές αλλά και στους ασκούμενους, τα εργαλεία για να θέσουν ρεαλιστικούς στόχους και να αξιολογήσουν τη βελτίωση τους.  Πολλά άτομα ασκούνται αναποτελεσματικά, χωρίς να κατανοούν ποια καρδιακή συχνότητα, ένταση ή διάρκεια θα τους βοηθούσε καλύτερα να επιτύχουν τους συγκεκριμένους στόχους, όπως τη μέγιστη καύση λίπους, τη βελτίωση αντοχής ή τη βέλτιστη αποκατάσταση.

Πλεονεκτήματα μέτρησης

Λαμβάνετε αντικειμενικές μετρήσεις

Η μέτρηση VO₂ max είναι ο πιο επιστημονικός τρόπος εργομετρικής αξιολόγησης της τωρινής σας φυσικής κατάστασης. Μπορείτε να συγκρίνετε τον εαυτό σας σε σχέση με την ηλικία και το επίπεδο φυσικής κατάστασης, για να εντοπίσετε σε ποιο επίπεδο βρίσκεστε και πόσο μπορείτε να βελτιωθείτε. Όταν ξεκινήσετε τις προπονήσεις σας, μπορείτε (εσείς και ο προπονητής σας) να παρακολουθείτε τον βαθμό βελτίωσης.

Η πληροφορία είναι δύναμη

Δημιουργήστε ένα αποτελεσματικό σχέδιο εκγύμνασης.

Χρησιμοποιήστε τις προσαρμοσμένες ζώνες προπόνησης από τα δεδομένα των δοκιμασιών (π.χ. γαλακτικό, καρδιακός ρυθμός, όγκος οξυγόνου) για να προπονηθείτε αποτελεσματικά, μειώνοντας σημαντικά την πιθανότητα τραυματισμού και υπερπροπόνησης.

Εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα

Μέσω της μέτρησης, θα μάθετε πόσες θερμίδες, υδατάνθρακες και λίπος καίγονται σε κάθε στάδιο. Στη συνέχεια, θα λάβετε εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές για να ρυθμίσετε την υγεία σας, να βελτιστοποιήσετε την απόδοση, να αποφύγετε γαστρεντερικά προβλήματα και κράμπες. Θα δείτε επίσης πόσο αποτελεσματικά καίτε το λίπος, στην ηρεμία αλλά και κατά τη διάρκεια της άσκησης, το οποίο είναι σημαντικό για τους αθλητές αντοχής και για κάποιον που μπορεί να θέλει να χάσει λίπος.

Πετυχαίνετε τους στόχους σας

Γιατί λοιπόν να μην δοκιμάσετε τη μέτρηση; Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγος ιδρώτας. Τα αποτελέσματα της παραπάνω εργομετρικής αξιολόγησης, δίνουν στους προπονητές αλλά και στους ασκούμενους, τα εργαλεία για να θέσουν ρεαλιστικούς στόχους και να τους πετύχουν.

Η επίτευξη των στόχων σας αξίζει τον κόπο, σωστά;

Μάθετε Περισσότερα για τον εργομετρικό έλεγχο και επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση