Όταν η δίαιτα δε λειτουργεί…

diaita

Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, περισσότερο από το 1/3 του πληθυσμού ακολουθεί μία δίαιτα με πρωταρχικό στόχο, τι άλλο, την απώλεια βάρους. Οι περισσότεροι πρόκειται να απογοητευτούν, καθώς, ακόμα και όταν η δίαιτα που ακολουθούν είναι πετυχημένη, θα ανακτήσουν το βάρος που έχασαν μέσα σε λίγους μήνες.

Αναποτελεσματικές δίαιτες

Παρ’ όλο που οι περισσότερες δίαιτες που στοχεύουν στην απώλεια βάρους, θα σας βοηθήσουν να χάσετε τα περιττά σας κιλά, μπορεί να αποδειχθούν αναποτελεσματικές μακροπρόθεσμα για πολλούς λόγους.

Κάποιοι άνθρωποι δεν ακολουθούν σωστά τις δίαιτες και δεν έχουν την επιθυμητή απώλεια από την αρχή του εγχειρήματός τους. Κάποιοι άλλοι, παραιτούνται σύντομα της προσπάθειάς τους, είτε γιατί η δίαιτα είναι πολύ περιοριστική είτε γιατί οι διατροφικές επιλογές δεν τους ταιριάζουν. Άλλοι, λόγω των διατροφικών περιορισμών, αδυνατούν να εντάξουν ταυτόχρονα τη σωματική άσκηση με συνέπεια η προσπάθειά τους να μην έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Όμως, σίγουρα όλοι μας έχουμε ακούσει για ανθρώπους, οι οποίοι ενώ τα κάνουν όλα σωστά, η προσπάθειά τους έχει ελάχιστα αποτελέσματα και σχετικά γρήγορα ανακτούν το βάρος που έχασαν.

Σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα, οι δημοφιλείς δίαιτες δε λειτουργούν για την πλειοψηφία των ανθρώπων ή είναι παροδικά αποτελεσματικές και τα οφέλη τους εξαφανίζονται μετά από λίγους μήνες.

Γιατί οι δίαιτες αποτυγχάνουν;

Αυτό συμβαίνει, διότι οι δίαιτες αυτές δεν είναι προσωποποιημένες στις ανάγκες και την ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου. Οι λόγοι που το σώμα μας αυξάνει το βάρος μέσω της αύξησης του λιπώδους ιστού, είναι πολυπαραγοντικοί. Οι δίαιτες αυτές δε λαμβάνουν υπόψη πολλές παραμέτρους που σχετίζονται με την αύξηση του βάρους.

Η απώλεια βάρους δεν είναι αυτοσκοπός

Μπορεί να έχετε κουραστεί ακολουθώντας μονίμως κάποια δίαιτα και να μην είστε διατεθειμένοι να δώσετε άλλη ευκαιρία. στον εαυτό σας.

Ποίες δίαιτες πετυχαίνουν;

Η λέξη «κλειδί» που θα σας βοηθήσει στην προσπάθειά σας και θα σας κάνει να δείτε από άλλη οπτική τη δίαιτα είναι η «προσαρμογή». Το πιο σημαντικό είναι η δίαιτα που ακολουθείτε να είναι «κομμένη» και «ραμμένη» στα μέτρα σας. Μόνο έτσι θα είναι βιώσιμη και θα μπορείτε να την ακολουθείτε σε μόνιμη βάση απολαμβάνοντας τα οφέλη της μακροπρόθεσμα. Όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την ακολουθείτε τόσο περισσότερο θα σας συνοδεύουν τα οφέλη της, τα οποία δεν περιορίζονται μόνο στην απώλεια βάρους αλλά σε μια γενικότερη βελτίωση του επιπέδου της υγείας σας.

Η απώλεια βάρους και λίπους, όπως πολύ καλά έχετε αντιληφθεί δεν είναι εύκολη υπόθεση και δεν εξαρτάται μόνο από τη δίαιτα, αλλά είναι μια εξίσωση με πολλές μεταβλητές, όπως η κατάλληλη σωματική δραστηριότητα, ο ύπνος και άλλοι παράγοντες υγείας που επηρεάζουν το βάρος. Θα ήταν, λοιπόν, φρόνιμο να επιλέξετε τον κατάλληλο ειδικό υγείας, ο οποίος θα σας κατευθύνει και θα σας παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία για να πετύχετε σωστά τους στόχους σας.