Κετογονική δίαιτα (keto diet). Πόσο ασφαλής είναι;

bacon-eggs-keto-diet

Θα βάζατε ποτέ στο αυτοκίνητό σας πετρέλαιο ενώ είναι βενζινοκίνητο ;

Ίσως πολλοί γνωστοί και φίλοι να σας έχουν πει ότι έχουν ακολουθήσει μια κετογονική δίαιτα (keto diet) για να χάσουν εύκολα και γρήγορα βάρος και να σας έχουν προτείνει να ακολουθήσετε και εσείς ένα τέτοιο πρόγραμμα, αν θέλετε άμεσα αποτελέσματα.

Τι είναι η κετογονική δίαιτα και πόσο ασφαλής είναι.

H δίαιτα αυτή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και πρωτεϊνες και είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Μια κετογονική δίαιτα περιλαμβάνει περίπου 75% λιπαρά, 20% πρωτεϊνες και 5% υδατάνθρακες και ενώ παρέχει επαρκή ποσότητα πρωτεϊνών για τη διατήρηση και την ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος, παρέχει ελλιπή ποσότητα υδατανθράκων, με αποτέλεσμα να μην καλύπτει τις μεταβολικές ανάγκες του σώματος.

Τα περισσότερα κύτταρα του σώματός μας, όμως, είναι «κατασκευασμένα» για να χρησιμοποιούν τους υδατάνθρακες, με τη μορφή της γλυκόζης αίματος, σαν κύρια πηγή ενέργειας. Ειδικά τα κύτταρα του εγκεφάλου, μπορούν να χρησιμοποιήσουν αποκλειστικά και μόνο γλυκόζη. Ούτε τα λιπαρά ούτε οι πρωτεϊνες μπορούν να του προσφέρουν την απαιτούμενη ενέργεια για να λειτουργήσει και να δώσει τις κατάλληλες εντολές στο υπόλοιπο σώμα. Αυτό σημαίνει, ότι το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς τους υδατάνθρακες, όπως ακριβώς ένα αυτοκίνητο που λειτουργεί με βενζίνη δεν μπορεί να πάρει μπρος αν του βάλουμε πετρέλαιο.

Ακολουθώντας κάποιος κετογονική δίαιτα για μεγάλες περιόδους, κινδυνεύει από:

• γαστρεντερικές διαταραχές, όπως δυσκοιλιότητα, λόγω μειωμένης πρόσληψης φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της υγιούς χλωρίδας του εντέρου

• έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες και μέταλλα, λόγω μειωμένης πρόσληψης φρούτων και λαχανικών

• καρδιαγγειακή νόσο, καθώς ένα μεγάλο μέρος των λιπαρών προέρχεται από ζωικό λίπος, όπως κόκκινο κρέας και βούτυρο, με αποτέλεσμα να επηρεάζει αρνητικά το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού αυξάνοντας τη χοληστερίνη

•καρκίνο, λόγω αυξημένης πρόσληψης ζωικής πρωτεϊνης και κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος

Αν επιθυμείτε να χάσετε βάρος και αυτή η απώλεια να προέρχεται από το λιπώδη ιστό, θα πρέπει να ακολουθήσετε ένα πλήρες προσωποποιημένο πρόγραμμα διατροφής, το οποίο να ανταποκρίνεται στις δικές σας προσωπικές ανάγκες και ταυτόχρονα να προστατεύει και να βελτιώνει τα επίπεδα της υγείας σας.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση