,

Με ποιους τρόπους μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη χρόνια φλεγμονή

χρόνια φλεγμομή - αντιμετώπιση

Η επιστήμη τα τελευταία χρόνια έχει αποδείξει ότι η ήπια χρόνια φλεγμονή αποτελεί μια σιωπηλή απειλή για το σώμα συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του καρκίνου, του διαβήτη τύπου 2 και άλλων νοσηρών καταστάσεων.

3 στους 5 ανθρώπους παγκοσμίως πεθαίνουν από κάποιο νόσημα που συνδέεται με τη φλεγμονή

Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι υπάρχουν στη διάθεσή μας πολλά «όπλα» για να αντεπιτεθούμε και να καταπολεμήσουμε τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις του οργανισμού.

Βήμα 1ο: η τροφή, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε ατόμου ανάλογα με το μεταβολικό του προφίλ είναι ένα από τα πιο σημαντικά όπλα που διαθέτουμε έναντι της χρόνιας φλεγμονής. Οι λεγόμενες δίαιτες αποτοξίνωσης κάθε άλλο παρά αντιφλεγμονώδεις είναι και δεν έχουν καμία επιστημονική βάση. Αποτελούν μια τάση της εποχής υποσχόμενες αποτελέσματα, τα οποία δεν εξασφαλίζουν (δεν ωφελούν όλα τα διατροφικά πρότυπα όλους τους ανθρώπους το ίδιο).

Βήμα 2ο: Βάλτε την κίνηση στη ζωή σας. Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες τονίζουν τη σημαντική συμβολή της αερόβιας άσκησης στην καταπολέμηση της φλεγμονής. ΠΡΟΣΕΞΤΕ! Η κατάλληλη ποσότητα άσκησης είναι αυτή που συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής και ΟΧΙ  η πολλή άσκηση, η οποία προκαλεί μεγαλύτερη φλεγμονώδη αντίδραση στον οργανισμό.

Ο Ιπποκράτης το 400 π.Χ είχε παρατηρήσει πόσο σημαντική είναι η εξατομίκευση: « Αν μπορούσαμε να δώσουμε σε κάθε άτομο τη σωστή ποσότητα άσκησης και διατροφής -ούτε λιγότερη ούτε περισσότερη- τότε θα είχαμε βρει τον ασφαλέστερο τρόπο για την υγεία»

Βήμα 3ο: Προσέξτε το βάρος σας. Είναι πολύ σημαντική η σωστή διαχείριση του βάρους και ειδικά η μείωση του κοιλιακού λίπους, το οποίο παράγει προφλεγμονώδεις ουσίες- τις κυτοκίνες. Μάθετε τρόπους να ελέγξετε την κατανάλωση ζάχαρης χωρίς να στερηθείτε.

Βήμα 4ο: Βελτιώστε τον ύπνο σας. Ο ανεπαρκής ύπνος όχι μόνο «κλέβει» από την ενέργεια και την παραγωγικότητά σας, αλλά αυξάνει την φλεγμονή, η οποία βλάπτει κυρίως την καρδιαγγειακή υγεία σας.

Βήμα 5ο: Κόψτε το κάπνισμα. Οι ειδικοί αναφέρουν πως με τη διακοπή του καπνίσματος επέρχεται δραστική μείωση των επιπέδων της φλεγμονής μέσα σε μόλις λίγες εβδομάδες. Φανταστείτε το κέρδος που έχετε μακροπρόθεσμα!

Βήμα 6ο: Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ. Μιλώντας για φλεγμονή το αλκοόλ μπορεί να αποδειχθεί τόσο «φίλος» όσο και «εχθρός». Μάθετε να διαχειρίζεστε την κατανάλωσή του, ώστε να είναι σύμμαχος σας έναντι στη φλεγμονή.

Βήμα 7ο: Αντιμετωπίστε το χρόνιο στρες. Το χρόνιο στρες μπορεί να πυροδοτήσει τη φλεγμονή και να προκαλέσει προβλήματα όπως τα αυτοάνοσα και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η κατάθλιψη, οι γαστρεντερικές διαταραχές ακόμα και άνοια.

Οι παραπάνω παράγοντες απαιτούν αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, που μπορεί για κάποιους από σας να μην εύκολες, αλλά αν τις υιοθετήσετε είναι τα πιο σημαντικά στρατηγικά σημεία έναντι της φλεγμονής. Όσο πιο σύντομα τα εντάξετε στην καθημερινότητά σας τόσο γρηγορότερα θα δείτε τα οφέλη και θα προλάβετε δυσάρεστες νοσηρές καταστάσεις αυξάνοντας το προσδόκιμο της ζωής σας.