Η επιστημονική αλήθεια σχετικά με τη γλουτένη

Η κοιλιοκάκη και γενικότερα οι δυσανεξίες που σχετίζονται με τη γλουτένη, αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως, αλλά ειδικά στην Ευρώπη το 5% του πληθυσμού υποφέρει από κάποια γαστρεντερική διαταραχή. Την τελευταία κυρίως δεκαετία, η γλουτένη, η οποία είναι η βασική πρωτεϊνη των σιτηρών (δημητριακά, βρώμη, ψωμί, αλεύρι και όλα τα παράγωγα) έχει κατηγορηθεί ως η βασική αιτία για την κοιλιοκάκη και πλέον η «δυσανεξία στη γλουτένη» είναι ευρέως γνωστή και πολλοί άνθρωποι αναζητούν διατροφικές επιλογές χωρίς γλουτένη. Η βιομηχανία τροφίμων δημιούργησε ειδική ομάδα τροφίμων τα οποία δεν περιέχουν γλουτένη και πλέον σχεδόν παντού μπορούμε να βρούμε τρόφιμα άνευ γλουτένης.

Κάπου εδώ, όμως, καλό θα ήταν να αναλογιστούμε το εξής: Τι συμβαίνει και ξαφνικά η γλουτένη άρχισε να μας δημιουργεί προβλήματα; Τα σιτηρά αποτελούν τη βάση στη διατροφή του ανθρώπου χιλιάδες χρόνια τώρα και αν αυτή η πρωτεϊνη ήταν ο «δαίμονας» και εχθρός για το πεπτικό μας σύστημα, γιατί ο άνθρωπος δε νοσούσε παλιότερα και ειδικά όταν το αλεύρι και το ψωμί μεγάλωσε ολόκληρες γενιές;

Τελικά πόσο βλαβερή είναι η γλουτένη;

Μια έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Interdisciplinary Toxicology, αποκάλυψε ότι ο σημαντικότερος αιτιώδης παράγοντας για την κοιλιοκάκη και τα δυσάρεστα συμπτώματά της είναι η γλυφοσάτη, μια ουσία που αποτελεί το βασικό συστατικό ενός ζιζανιοκτόνου (Roundup), με το οποίο ψεκάζουν τα σιτηρά.

Η κοιλιοκάκη είναι μια πάθηση, η οποία σχετίζεται με διαταραχή στη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, γεγονός που εξηγεί την επίδραση της γλυφοσάτης στα βακτήρια του εντέρου. Η συγκεκριμένη ουσία προκαλεί σημαντικές βλάβες σε μια σειρά ενζύμων, που εμπλέκονται στην αποτοξίνωση του οργανισμού από τις τοξικές ουσίες του περιβάλλοντος, στην ενεργοποίηση της βιταμίνης D3 και στη διατήρηση της ισορροπίας της μικροβιακής χλωρίδας. Η κοιλιοκάκη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για σημαντικές διατροφικές ανεπάρκειες, όπως σε σίδηρο, κοβάλτιο, μόλυβδο, χαλκό και άλλα μέταλλα, λόγω δυσαπορρόφησης, που σε άλλη περίπτωση δε θα εμφανίζαμε, καθώς οι ανάγκες μας σε αυτά τα μέταλλα καλύπτονται διατροφικά.

Η δυσανεξία, λοιπόν, στη γλουτένη δεν προκαλείται από την ίδια την πρωτεϊνη, αλλά από την γλυφοσάτη που ψεκάζουν τα σιτηρά που φτάνουν στο τραπέζι μας. Αν και η κύρια διάγνωση της κοιλιοκάκης είναι η ανάπτυξη αντισωμάτων έναντι της ιστικής τρανσγλουταμινάσης, η πάθηση είναι μια πολύπλοκη και πολυπαραγοντική γαστρεντερική διαταραχή, η οποία σχετίζεται με δυσανεξία στη γλουτένη, με αυξημένο κίνδυνο για θυρεοειδοπάθεια, ηπατική νόσο, καρκίνο αλλά και μια σειρά άλλων παθολογιών, όπως είναι η ανεπάρκεια σε σίδηρο και άλλα μέταλλα, βιταμίνη D3 και σελήνιο.

Πηγή: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3945755/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση