Η επίδραση της άσκησης στον Σακχαρώδη Διαβήτη
Η τακτική άσκηση αποτελεί σημαντικό προστατευτικό παράγοντα για άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 (ΣΔτ2) ή μεταβολικό σύνδρομο ή βρίσκονται σε προδιαβητικό στάδιο, καθώς οδηγεί σε βελτιωμένες τιμές της γλυκόζης, αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειωμένη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1C). Στα σημαντικά οφέλη της τακτικής άσκησης εμπεριέχονται η μείωση των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η γενικότερη σωματική υγεία και ευρωστία.
Ιδανική διάρκεια
Τουλάχιστον 30-35 λεπτά/ημέρα αερόβια δραστηριότητα μέτριας έντασης (π.χ. έντονο περπάτημα) ή 15-20 λεπτά/ημέρα έντονης αερόβιας δραστηριότητας (π.χ. τρέξιμο), 4-5 φορές/εβδομάδα.
Μειώστε την καθιστική ζωή
Κάθε δραστηριότητα είναι καλύτερη από καμία. Προτιμήστε παρατεταμένες, ρυθμικές δραστηριότητες που επιστρατεύουν μεγάλες μυϊκές ομάδες (π.χ., περπάτημα, ποδηλασία, κολύμβηση), ώστε να επιτύχετε μείωση λίπους, παράγοντας “κλειδί” για τη ρύθμιση του σακχάρου.
Προσαρμόστε κατάλληλα την ένταση
Η μέτρια έως έντονη αερόβια άσκηση είναι η ιδανικότερη. Η καρδιά σας θα χτυπά ταχύτερα και θα αναπνέετε περισσότερο από το κανονικό. Η αερόβια άσκηση θεωρείται η καταλληλότερη, ώστε το σώμα σας να χρησιμοποιεί με τον πλέον ιδανικό τρόπο τα ενεργειακά του αποθέματα. Όσο δραστηριοποιήστε, αυξήστε το χρόνο ή/και την ένταση για να αποκομίσετε περισσότερα οφέλη.
Αυξήστε τη μυϊκή σας μάζα
Συμπεριλάβετε 8-10 ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης μέτριας έως υψηλής έντασης (ασκήσεις με αντιστάσεις ή με το βάρος του σώματος) τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Η διατήρηση της άλιπης μυικής μάζας είναι ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού και συμβάλλει στη μείωση της λιπώδους μάζας.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!